Las Vegas als inspiratiebron voor poëzie

Het boek “Fear and Loathing in Las Vegas” en de gelijknamige film tonen ons het gedeeltelijk – of volledig – autobiografische verhaal van Hunter S. Thompson en Dr. Gonzo op weg naar The American Dream. Wie het werk kent, is ongetwijfeld al op zoek gegaan naar meer romans of films over Sin City. Die zijn eenvoudig te vinden: “How I got cultured” van Phyllis Barber, “Leaving Las Vegas” van John O’Brien, “Cold Desert Sky” van Rod Reynolds, en vele, vele andere.

Als liefhebber van poëzie wil je natuurlijk nog liever weten wat je zoal aan gedichten vindt over “The Entertainment Capital of the World”. Je zult genieten van het aanbod, want de afgelopen jaren is de hoeveelheid gedichten sterk gegroeid. Velen hebben geprobeerd het model van Vegas na te bootsen, maar er is geen stad in de wereld zoals deze. De neonlichten, de rijen speeltafels, de fortuinen die men er kan verdienen of verliezen … Tegenwoordig heeft de populariteit van online casino spellen alleen maar bijgedragen aan de mystiek van Las Vegas, omdat meer mensen dan ooit de regels begrijpen van de spellen die gespeeld worden in de Golden Nugget, de Bellagio en de rest.

Gedichten online vinden

All Poetry heeft een gigantische hoeveelheid pareltjes in dichtvorm. Ze zijn dan ook – naar eigen zeggen – ’s werelds grootste. Alleen al over Las Vegas hebben ze bijna 500 werkjes, het merendeel geschreven door hun fanbase. Ook bij Photory and HelloPoetry kun je terecht als je honger naar gedichten over Las Vegas nog niet gestild is.

Nog fijner wordt de ervaring van poëzie ontdekken als je de Commaful app op je telefoon installeert. Hier word je verwend door een prachtig prentenboekformaat met foto’s en multimedia voor een compleet nieuwe ervaring. De achtergrondbeelden helpen de toon en stemming te zetten voor gedichten, of sporen je tot nadenken aan. Nieuwsgierig naar het aantal keren dat het “Welcome to Fabulous Las Vegas” Googie-bord is gebruikt?

Veel dichters verkiezen Instagram om hun innerlijke gevoelens weer te geven over het vluchtige karakter van Vegas. Ook hier kunnen ze hun tekst voorzien van een afbeelding of een video clip. Instagram is bijzonder populair door de grootte van het sociaal medium en het reusachtige potentiële bereik. De gedichten zijn kenmerkend kort tot ultra-kort, maar voorzien van emoticons of andere symbolen om gevoelens uit te drukken.

Vegas heeft een warm hart voor dichters

De Universiteit van Nevada in Las Vegas heeft een “Master of Fine Arts” programma voor het schrijven van poëzie en fictie. Bekende dichters die hier ontvangen werden, waren onder andere Seamus Heaney, Toni Morrison, en Robert Creeley. Je kunt hier een schrijfworkshop volgen, bijvoorbeeld aan één van de vele bibliotheken. Verder organiseert Vegas zelf ook vele plaatselijke slam poetry evenementen.

Dichters met hun “roots” in Las Vegas

De “City of Second Chances” heeft ook een behoorlijk aantal dichters voortgebracht. Dayvid Figler is hier geboren, een verrukkelijke performer/humorist, wiens gedichten in vele literaire tijdschriften verschenen zijn. Harry Fagel woont al dertig jaar in Las Vegas en werkt daar als politieagent. In zijn vrije tijd is hij een opvallende verschijning. Zijn optreden is soms zo ongewoon dat mensen aan zijn verstand gaan twijfelen, maar welke dichter gedraagt zich niet eens een keertje vreemd? Zeitgeist Press, opgericht door Vegaser Bruce Isaacson, heeft niet minder dan tachtig boeken uitgegeven en bevat vooral poëzie uit de San Francisco Spoken Word Revival van de jaren tachtig. We noemen nog Claudia Keelan, Jarret Keene en Donald Revell, maar er zijn nog tientallen andere vermeldenswaardige poëtici in de Gokhoofdstad van de Wereld.