5 Poëzie Spelletjes waarmee je je poëzie nog verder kunt ontwikkelen

Om creatief aan de slag te gaan met poëzie zijn er heel wat spelletjes die je kan spelen. Poëzie zorgt voor mogelijkheden op verschillende domeinen; drama, muziek, beeldopvoeding, kunst, beweging en nog vele anderen. Je kan spelen met de taal, gewoon plezier hebben en creatief te werk gaan.

Creativiteit gaat niet altijd over talent – ​​meestal gaat het om de vaardigheid in combinatie met strategisch denken. Er zijn verschillende manieren om iemands strategische denkvaardigheden te verbeteren. Denk maar aan klassieke online casino spellen, zoals poker of blackjack, die toegankelijk zijn en volop mogelijkheden bieden om strategieën op te bouwen, zetten te tellen en over het algemeen buiten de gebaande paden te denken. In dit artikel willen we vijf verschillende poëzie spelletjes met je delen waarmee je je poëzie nog verder kunt ontwikkelen via toneelspelen, een online game, een kunstwerk maken, taalspelletjes en titels verzinnen. Alvast veel plezier gewenst!

1: Toneelspelen

Het eerste spel is een toneelspel. Begin met het lezen van een gedicht naar keuze. Gebruik je creativiteit en denk na over een toneeltje wat bij het gedicht past. Denk aan de verschillende karakters, gevoelens, kleuren en andere kenmerken die in je opkomen.

Probeer het gedicht dat je net hebt gelezen na te spelen of maak er een levend schilderij van. Je kan ook altijd een interactief toneel maken en je publiek erbij betrekken. Alle creativiteit is welkom.

2: Online poëzie-game

Het tweede spel is een online spel. Je kan hiervoor gebruik maken van de applicatie Puzzling Poetry die geschikt is voor je telefoon of voor het Smart Board. Het spel helpt je om poëzie te doorgronden aan de hand van een online puzzel.

De maker van het spel ziet poëzie als een andere manier om naar de taal te kijken. Hij vindt dat alles kan in poëzie en dat vrije associaties belangrijk zijn. Het is niet belangrijk voor hem of het al dan wel of niet kan in de echte wereld, je mag alle verbeelding gebruiken samen met je teamleden.

In het spel doorloopt de speler een parcours en kan hij gedichten vrijspelen als ze goed in elkaar zijn gepuzzeld. Op die manier kan je woorden verdienen waarmee je je eigen gedicht kunt maken. Deze kan je voor jezelf opslaan of delen met familie en vrienden via sociale media.

3: Kunstwerk maken

Een derde manier om je poëzie te ontwikkelen is aan de hand van het maken van een kunstwerk. Lees een gedicht voor aan je groep en laat hun creatief zijn met de elementen die ze willen gebruiken in hun kunstwerk. Laat het hen achteraf op papier zetten.

Als ieder zijn kunstwerk af heeft kan je vragen of de groep bij elkaar gaat kijken. Zo kunnen ze inspiratie van elkaar opdoen. Op die manier wordt het een leerrijke ervaring.

4: Taalspelletjes

Wanneer we aan taal denken die we op school kregen spoken er al snel saaie oefeningen door ons hoofd. Taalspelletjes hoeven niet saai te zijn en kunnen mensen motiveren en hun taalvaardigheid te ontwikkelen. Taal in spelvorm daagt je uit om je gedachten onder woorden te brengen en taalvaardiger te worden op een pratende en spelende manier.

Er bestaan verschillende taalspelletjes. Van sudoku’s tot DIXIT. Dixit is het perfecte spel om te betrekken bij poëzie. Er zijn weinig spelregels en er is veel ruimte voor verbeelding. Je kan het zowel spelen met volwassen als met kinderen.

De speler die mag beginnen kiest een kaart uit de reeks en geeft een hint aan de andere. Dit kan aan de hand van een woord, een liedje, een geluid of een zin. De kaart die het meeste bij de omschrijving past wordt dan omgedraaid in het midden en later moet iedere speler een kaart kiezen. Hoe meer mensen voor je kaart stemmen, hoe meer punten je krijgt. Het spel bevordert creatief denken en leert je dat er verschillende woorden passen bij verschillende kaarten.

5: Titels verzinnen

Het vijfde en laatste spel is het verzinnen van titels voor bestaande gedichten. Uit een verzameling van gedichten kan je eentje kiezen en zelf een titel verzinnen. Nadien kan je in groep erover praten en vertellen waarom je deze titel gekozen hebt. Op die manier kunnen er leuke gesprekken uit voortkomen en maak je het interactief.