Feit of fabel: verhoogt cannabis de creativiteit?

Cannabis geniet de reputatie de creativiteit te verhogen. Artiesten, schrijvers en muzikanten steken graag een joint op wanneer ze willen creëren. Vaak telen ze thuis zelf hun eigen wiet met cannabiszaden die gemakkelijk online te bestellen zijn. Maar wat er nu echt van waar? Het is immers niet omdat men zijn gedachten de vrije loop laat gaan als men stoned is, het ook een ideaal moment is om iets te creëren. Wetenschappers zijn in staat om creativiteit te meten en hebben er dan ook al onderzoek naar gedaan. De resultaten zijn verrassend.

Afhankelijk van de soort cannabis

Er zijn tientallen soorten wiet die gekweekt worden uit verschillende soorten cannabiszaden. De exotische wiet, bijvoorbeeld Kali Mist, Super Silver Haze, Orient Express, Strawberry Cough en Candy Kush, bieden een opbeurende, energieke high. Het tropische klimaat is uitstekend voor de cannabisplant. Wie wiet consumeert met een 25 mg THC in, wat een hoge dosis is, zal niet creatiever worden. Die wordt slaperig en paranoia. Een lage dosis daarentegen kan de creativiteit wel verhogen.

Alleen interessant voor niet-creatieve mensen

De creatievelingen onder ons zullen niet veel meer creëren na een joint dan zonder cannabis. Het is dan ook opmerkelijk dat het vooral geconsumeerd wordt in creatieve milieus. Er is namelijk een plafond aan de creativiteit. Wie niet creatief is en cannabis rookt, kan pijlsnel omhooggaan tot aan dat plafond. Wie er al is, zal geen effect merken. Daar is ondertussen al heel wat onderzoek naar verricht. Om de creativiteit te meten, tellen wetenschappers het aantal oplossingen dat iemand voor een probleem bedenkt. Dat geeft een beeld van het niveau van divergerend denken waaronder creativiteit behoort. De creativiteit verhoogt onmiddellijk, dus terwijl men het gebruikt. De effecten bij langdurig gebruik van cannabis zijn moeilijk te onderzoeken.

Perceptie kan verschillend zijn

De kans is waarschijnlijk groot dat je jezelf zeer creatief vindt als je high bent, maar dat een nuchtere persoon dat helemaal niet zo ziet. Een stukje vlees met choco kan het toppunt van culinair genot zijn als je stoned bent maar aan een nuchter iemand zal je deze delicatesse maar moeilijk verkocht krijgen. Dat is nu eenmaal het geval met de meeste psychoactieve stoffen. Neem nu alcohol. Sommige mensen denken dat ze hilarisch zijn terwijl ze zichzelf eerder belachelijk maken.

De omgeving en hoe je je die dag voelt, speelt eveneens een belangrijke rol bij inname van psychoactieve stoffen. Misschien word je wel creatiever bij het gebruik van cannabis maar wil het toch niet lukken omdat je die dag net minder goed in je vel zit.

Verhoging van de bloedstroom

Wat cannabis nu net doet in je lichaam is de bloedstroom verhogen naar de hersengebieden die instaan voor de creativiteit, de beloning, de geluksgevoelens en euforie. Ook naar de frontale cortex die de emoties en executieve functies regelt. Maar cannabis kan eveneens de bloedtoevoer verhogen naar de gebieden die paranoia en andere negatieve gevoelens veroorzaken.

In principe kan cannabis de creativiteit versterken en met de juiste cannabiszaden kan men zelf deze cannabis telen. Toch werkt het maar onder bepaalde omstandigheden en voor bepaalde mensen.