Het leven van een huismoeder

Het leven van een huismoeder is zwaar en wordt vaak onderschat. ‘Mijn vrouw, die werkt niet. Die is huismoeder’, hoe vaak hoor je het mannen niet zeggen? Daarmee doen ze hun vrouw te kort, want er bestaat geen drukkere baan dan die van de huismoeder die de dag vroeg begint en pas laat afsluit. En ondertussen moet ze ook op de centjes letten en zorgen dat de deuren niet open blijven staan, vanwege de te hoge energierekening. Het overstappen van energie vindt overigens vaak plaats op advies van de huismoeder, die precies weet waar de schoen wat betreft het energieverbruik wringt en ook veel kan vertellen over het verbruik.

Geen baan zo druk als die van huismoeder

Behalve opletten dat er geen deuren onnodig open staan en er niet heel veel water verspild wordt is de to-do lijst van de huismoeder elke dag opnieuw overvol. Al voor iedereen wakker is staat zij het brood te smeren. Ze zet de kinderen onder de douche en trekt elk hun kleding aan. Ze brengt en haalt ze als ze jonger zijn van en naar school, verzorgt de lunch en maakt na schooltijd huiswerk met de kinderen. Er is misschien wel geen drukkere baan?

Gezinnen worden steeds moderner

De huismoeder gaat met de kids naar zwemles en brengt de kinderen naar sport. Ondertussen kookt ze een heerlijk maaltijd, haalt ze de kinderen van sport en maakt ze de tafel op. Overigens is in elk modern gezin de situatie al een stuk anders. Het is namelijk niet meer dan normaal dat je als man ook eens de handen uit de mouwen steekt. Dit bevordert de relatie, wat natuurlijk gunstig is voor zowel man als vrouw. Tegenwoordig is het normaal bij het moderne gezin dat het verleden zich omdraait, er zijn bijvoorbeeld verrassend veel huisvaders te vinden in Nederland en België.

Toch is het aantal huismoeders nog enorm hoog

Hoewel deze moderne gezinnen zich verder uitbreidt zijn er nog steeds enorm veel huismoeders. Kinderdagverblijven kosten steeds meer geld en hierdoor kan het zelfs zo zijn dat er wordt gewerkt om enkel het kinderdagverblijf te kunnen betalen. Hierdoor zal het beroep van de huismoeder voorlopig nog niet verdwijnen en moeten we dit koesteren.