Het verschil tussen lezen op papier of op een scherm
Een tekst lezen op een scherm is natuurlijk een andere ervaring dan lezen op papier. Maar wat is nu echt het verschil tussen de beste e-readers en een normaal gedrukt boek? Uit verschillende onderzoeken blijkt dat jongeren over het algemeen de voorkeur geven aan gedrukte teksten. In dit artikel leggen we uit waarom dit helemaal niet zo verwonderlijk is.
Sinds enkele jaren is er een debat aan de gang over leesgewoonten. Door de globalisering worden de meeste bedrijven steeds digitaler, hierdoor is de tijd die aan lezen wordt besteed grotendeels verschoven van papier naar schermen. Betekent dit dat gedrukte teksten en boeken binnenkort verouderd zijn?
Schermen domineren nu al onze leesgewoonten
Het is duidelijk dat e-mails vooral handgeschreven en gedrukte brieven hebben vervangen. We spenderen op het werk vaak enorm veel tijd aan het lezen van e-mail en eenmaal thuis, spenderen we veel van onze vrije tijd op social media. Het grote publiek is dus zeker gewend aan het lezen op schermen. Het was dan ook geen verrassing dat toen de eerste e-readers op de markt kwamen, experts hen al snel het einde van het gedrukte boek noemden. Net zoals digitale technologie; de cd’s in de muziek en dvd’s in de filmindustrie schijnbaar overbodig hebben gemaakt. De e-reader zou de volgende grote uitvinding zijn die een hele industrie door elkaar zou schudden.
Maar op de een of andere manier is de verkoop van gedrukte boeken stabiel gebleven. Deze trend is ook niet genre gebonden, zowel in het genre waargebeurde boeken als fictie boeken zien we deze stabiele trend. Opvallend omdat er overal in de markt e-readers opduiken. Het lijkt erop dat de meeste mensen, vooral gepassioneerde lezers, de voorkeur geven aan de gedrukte versie boven de digitale. Dit kan verklaren waarom de verkoop van e-books, na een enorme groei in het begin, in de meeste landen op een niveau van ongeveer 10 procent is gestabiliseerd.
Er is nog steeds gedrukte tekst en dat is een goede zaak.
Maar waarom geven mensen eigenlijk de voorkeur aan gedrukte teksten? Een boek is bijvoorbeeld groter, zwaarder en moeilijker te hanteren dan een e-reader. Bovendien is het bijna onmogelijk om te lezen zonder voldoende verlichting. Met al deze nadelen in het achterhoofd, waarom zouden we nog lezen op de “analoge” manier en afzien van boeken in digitale vorm?
In werkelijkheid is er eigenlijk geen concurrentie tussen gedrukte en digitale teksten. Elk medium heeft zijn voordeel en komt beter tot zijn recht voor bepaalde doeleinden dan het andere. Voor het lezen van langere, meer gecompliceerde teksten zoals bijvoorbeeld boeken, is gedrukte tekst het beste medium. Voor kortere teksten, zoals artikelen of social media berichten, krijgt digitaal de voorkeur. Het is geen verhaal van of het één of het ander, elk van deze technologieën heeft zijn doelpubliek en dat zal nog een hele tijd zo blijven.